EX a facebookon
MEGRENDELÉS / ELŐFIZETÉS
galéria / fórum Galéria Fórum
ÚJ Symposion
EX
Támogatók


PLPI
2018. szeptember 24. | Gellért, Gerda, Mercéde napjaAKTUÁLIS SZÁM:717916. látogató
Aktuális EX címlapajánlás

 

Már

kapható

Árny-ék

című

számunk!

Exjugó lexikon

Anonimus

Tévésorozat

2013. június 5.

 

 

Az Ahol a vaddisznók túrnak (eredeti címén „Kuda idu divlje svinje”, szó szerinti fordításban: Hova mennek a vaddisznók) Ivan Hetrich rendező és Ivo Štivičić forgatókönyvíró 1971-es filmje. Ez az esztendő a zágrábi tévécsatorna drámai szerkesztőségének termékeny éve. Ivo Štivičić egész tévés karrierje ennek a sorozatnak a népszerűségén alapul, amiben a nézők hálásan elfogadták Ljubiša Samardžićot a szimpatikus gazember, Crni Rok szerepében.

A sorozat Zágráb külvárosába viszi a nézőt, a második világháború idejébe. Jó alakítást nyújtott még Fabijan Šovagović a ravasz, nőtlen csendőr őrmester szerepében, és a folyton sikamlós dalocskát énekelő Mile Vrbica (mene cura moli da spavamo goli, a ja neću, bojim se ozepst ću – „arra kér a csajom, hogy aludjunk pucéran, de én nem merek, félek, hogy megfázom”). A sorozat sugárzásának idején Zágráb utcái kiürültek, és másnap országszerte minden munkahelyen a legújabb fordulatok aprólékos megvitatása folyt.

Ivo Štivičić írta: „A hetvenes években a Vaddisznók és szerzői iránt addig soha nem látott hajtóvadászat kezdődött: árulók voltunk, megaláztuk a szentségeket stb. Megszólaltak a szakmai szervezetek: a Vasutas például a tagjai nevében azt követelte, hogy vegyék le a sorozatot műsorról, mert olyan vasutasok szerepeltek benne, akik segítették Veriga bandáját a sószállítmány elrablásában. Márpedig a vasutasok nem bűnözők.” A zágrábi tévé akkori igazgatója, Ivo Bojanić úgy mentette meg a sorozat alkotóit, hogy a Filmmunkások Szövetségébe szervezett vetítésre meghívta Miroslav Krležát, a Jadran Film stúdiójába pedig Vladimir Bakarićot. „Mit gondol Krleža a sorozatról?” „Dicséri.”

Mindez tulajdonképpen lényegtelen volt – a képregényesre stilizált sorozat (1983-ban, logikus módon, megjelent képregényformában is), az áttűnő feketivel, a monokróm, sötét, kifejezetten darkos fílingjével a kölykökön kívül meghódította az egész urbánus Jugoszláviát.(RAJSLI Emese fordítása)


EX Symposion 2004 All rights reserved ©  |  Főszerkesztő: Bozsik Péter  |  Kiadja az EX Symposion Alapítvány  |  bozsik@exsymposion.hu  |  Webdesign: Pozitív Logika Kft.