EX a facebookon
MEGRENDELÉS / ELŐFIZETÉS
galéria / fórum Galéria Fórum
ÚJ Symposion
EX
Támogatók


PLPI
2018. szeptember 19. | Vilhelmina, Januáriusz, napjaAKTUÁLIS SZÁM:716613. látogató
Aktuális EX címlapajánlás

 

Már

kapható

Árny-ék

című

számunk!

Exjugó lexikon

Anonimus

Kusturica

2013. június 5.

 

 

A cannes-i filmfesztivál kétszeres díjazottja így nyilatkozott: „Minden alkalommal, amikor díjat kapok, és azzal dicsőséget szerzek a térség kultúrájának, ezt azzal érem el, hogy a filmjeimben a nemzet kulturálatlanságát használom föl.”

A jugoszláv film fekete hulláma után – az időszak legismertebb alkotása Aleksandar Petrović Találkoztam boldog cigányokkal is (Skupljači perja) című filmje, amely elnyerte a cannes-i fesztivál zsűrijének különdíját – a filmművészet megakadni tetszett. Ezt szakította félbe az úgynevezett „prágai iskola“ föllépése: Srđan Karanović, Goran Marković, Rajko Grlić, valamint a legfiatalabb és legismertebb: Emir Kusturica. Első filmje, az Emlékszel Dolly Bellre? (Sjećaš li se Dolly Bell) Abdulah Sidran forgatókönyve alapján készült, és elnyerte a velencei Arany Oroszlánt. A papa szolgálati útra ment (Otac na službenom putu) elvitte a pálmát Cannes-ban. A Cigányok ideje (Dom za vešanje) a legjobb rendezőnek járó díjat kapta, az Undergrounddal pedig ismét megszerezte az Arany Pálmát.

Dicsérték és vitatták, imádták és megvetették, miközben az egyetlen művészfilm-rendező, aki konszenzust kötött a népszerűséggel (minden filmje mozisiker volt!) – Kusturica valószínűleg minden idők legjelentősebb jugoszláv rendezője, és egyáltalán, a Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság (jszszk) vezető kultúrfigurája.(RAJSLI Emese fordítása)


EX Symposion 2004 All rights reserved ©  |  Főszerkesztő: Bozsik Péter  |  Kiadja az EX Symposion Alapítvány  |  bozsik@exsymposion.hu  |  Webdesign: Pozitív Logika Kft.