EX a facebookon
MEGRENDELÉS / ELŐFIZETÉS
galéria / fórum Galéria Fórum
ÚJ Symposion
EX
Támogatók


PLPI
2018. szeptember 25. | Eufrozina, Kende napjaAKTUÁLIS SZÁM:717980. látogató
Aktuális EX címlapajánlás

 

Már

kapható

Árny-ék

című

számunk!

Exjugó lexikon

Bozsik Péter

Állami nyelvezet

2013. június 5.Mivel nem tudjuk megállni, s hogy az olvasó is lássa, mily géniusz vezette néhai hazánkat, és milyen cáfolhatatlan nyelvezettel, idézünk a jogászból lett külügyminiszter (sekretar za inostrane poslove – szó szerinti ferdítésben: „a külföldi munkálatok titkára”, azaz külügyi államtitkár, khm), partizán, vezérőrnagy Miloš Minić Tito – az el nem kötelezettek mozgalmának építője című remekművéből: A függetlenség, az önállóság, a szuverenitás, az egyenjogúság, a fejlő­dés útja szabad megválasztásának elve, minden népnek az a joga, hogy szabadon döntsön sorsáról, eltéphetetlen kapcsolat saját hazájával és annak népével: ezek az eszmék vezérelték Tito forradalmi gondolatait és felbecsülhetetlen jelentőségű tevékenységét hazánkban – a JKP[1] szervezeti és eszmei megerősítéséért folytatott erőfeszítései 1941-ig, a népfelszabadító háború és a szocialista forradalom zseniális irányítása, valamint Jugoszlávia szocialista fejlődése – éppúgy, mint termékeny és előrelátó nemzetközi tevékenységét. A titói mű zsenialitásának és történelmi nagyságának forrásai az említett elvek rá jellemző, alkotó módon történő alkalmazásában rejlenek.”[2]

 [1] Jugoszláv Kommunista Párt – mielőtt Jugoszláv Kommunista Szövetséggé (JKSZ) változott volna.

[2] Fordította Szöllősy Vágó László. Szerzőnk ismerte – pszichológus, népzenész, újságíró, pedagógus, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség (vajdasági magyar hatalom) egykori főtitkára… volt: 2012. október 26-án hunyt el –, sokszor aludt náluk, kitűnően főzött Szabadkán; fia, aki emigrálása után turulmadárrá változott, kamaszkori legjobb barátja volt.


EX Symposion 2004 All rights reserved ©  |  Főszerkesztő: Bozsik Péter  |  Kiadja az EX Symposion Alapítvány  |  bozsik@exsymposion.hu  |  Webdesign: Pozitív Logika Kft.